Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Περί του ότι ουδεμία έξη δεν αντιμετωπίζεται άνευ ισχυράς θελήσεως.


Περί του ότι ουδεμία έξη δεν αντιμετωπίζεται άνευ ισχυράς θελήσεως.

Ο άνθρωπος , στην εποχή μας, έχει τρομερές συνήθειες που τον καταβάλουν ψυχικά και σωματικά αλλά οι πιο δημοφιλείς είναι το αλκοόλ, οι κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, ο καπνός, οι ναρκωτικές ουσίες, ο καφές και ορισμένα αναψυκτικά.
Αυτές οι έξεις είναι τόσο ισχυρές ώστε ορισμένοι συνάνθρωποί μας λένε γι’ αυτές:

«Χωρίς αυτή μου την συνήθεια δε θα μπορούσα να ζήσω ούτε λεπτό»

Τι είναι αυτό που τους κάνει να το λένε αυτό; Τι είναι αυτό που τους λείπει ώστε να κόψουν τις  αυτό - καταστροφικές τάσεις που έχουν αναπτύξει;
H απάντηση είναι μόνο μια: Η θέληση!
Χωρίς την θέληση, ο άνθρωπος δε μπορεί να κόψει ούτε το τσιγάρο, ούτε την πρόσληψη ναρκωτικών ουσιών(οι οποίες είναι τρομακτικά βλαβερές!!!)ούτε το αλκοόλ ούτε καμία άλλη συνήθεια. Η Μόνη λύση για να κάμετε έναν άνθρωπο να ξεφύγει από αυτό τον φαύλο κύκλο είναι να του μάθετε τι είναι η θέληση. Ναι, μόνο με αυτή θα διαφύγει απ’ όσα τρομερά κάνει. Γιατί μπορεί κάποιοι φίλες ή φίλοι σας να έχουν κάποια από τις ανωτέρω συνήθειες και να μην ξέρουν τι να κάμουν ώστε να απαλλαχτούν από αυτές. Η λέξη αυτή(η θέληση)ακούγεται κοινότυπη αλλά δεν είναι.
Πάνω σ’ αυτή την λέξη κρύβεται η ισχύς όλης της Ψυχής μας. Πάνω σ’ αυτή τη λέξη κρύβεται η εσώτερη πλευρά της πραγματικής δυνάμεως που έχει ένας Ηρακλής όταν αντιμετωπίζει τον Λέοντα της Νεμέας.
Πρέπει λοιπόν να γίνει απολύτως κατανοητό, πως αν θέλετε να βοηθήσετε το φίλο ή τη φίλη σας που έχει μια από τις συνήθειες που είπαμε, τότε αυτό που πρέπει πρωτ’ απ’ όλα είναι να του γίνει πολύ καλά στο μυαλό(του φίλου ή της φίλης σας)πως πρέπει να βάλει τα δυνατά του τόσο πολύ όπως θα έκανε αν αντιμετώπιζε ένα θηρίο.
Με την θέληση τίποτα δε στέκεται εμπόδιο. Τίποτα απολύτως!!! Ο καπνιστής, αν μάθει τη θέληση, θα καταφέρει με αυτή να κόψει τον εθισμό του σε μια νύχτα. Το ίδιο και αυτός που πίνει συνεχώς καφέδες ή αναψυκτικά. Αν έχει θέληση ο ναρκομανής θα κόψει και αυτός την βλαβερή του συνήθεια.
Η αρχή λοιπόν που πρέπει να κάνει κάποιος για να σκοτώσει μια έξη, είναι να γίνει ισχυρός εσωτερικά, να βρει τη θέληση. Οι τσίχλες και τα αυτοκόλλητα νικοτίνης, για τους καπνιστές, και οι διάφορες θεραπευτικές κοινότητες για τους ναρκομανείς, δεν θα κάνουν τίποτα αν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει βρει μέσα του αυτό το στοιχείο, αυτή την δυναμική ικανότητα που ονομάζουμε «Θέληση»
Όλα λοιπόν ξεκινάνε από μας τους ίδιους, από μέσα μας. Όλα είναι στο χέρι μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το μάθουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου