Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ....ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑ


Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ
Ποια είναι η εσώτερη σημασία του μυστικού δείπνου και γιατί ήταν «μυστικός»;
Οι περισσότεροι προσπερνούν αυτή την ερώτηση στο μυαλό τους φοβούμενοι ότι(κακώς φυσικά) θα βρουν μιαν απάντηση που δε θα τους αρέσει.
Στην πραγματικότητα όμως η απάντηση είναι πολύ όμορφη.
Ο «μυστικός δείπνος» είναι το «μυστηριακό φαι» που τρέφει τα δώδεκα πέταλα του τσάκρα της Καρδιάς». Είναι επίσης(κατ’ άλλη ερμηνεία)και το πέρασμα από τα δώδεκα ζώδια με την εμπειρία σ’ αυτά να είναι η τροφή
Κατά την πρώτη ερμηνεία αναπτύσσονται τρία είδη εσωτερικών ικανοτήτων μας:

1.      H γνώση – (τα εξωτερικά πέταλα του τσάκρα της καρδιάς ονομάζονται γι’ αυτό το λόγο «πέταλα της γνώσης»)
2.      Η Αγάπη – ( τα ενδιάμεσα πέταλα του τσάκρα της καρδιάς ονομάζονται γι’ αυτό το λόγο «πέταλα της αγάπης»)
3.      Η Θυσία – (τα εσώτερα πέταλα του τσάκρα της καρδιάς ονομάζονται γι’ αυτό το λόγο «πέταλα της θυσίας»)

Η ανάπτυξη και διάνοιξη αυτού του τσάκρα έχει το τελικό αποτέλεσμα ο άνθρωπος να θυσιάζει τον εαυτό του για το καλό όλων, μια ανυπέρβλητη πράξη ηρωισμού, αλτρουισμού και κατανόησης που μόνο τα πιο ενορατικά και φωτεινά όντα μπορούν να εννοήσουν πλήρως.
Η δεύτερη ερμηνεία έχει να κάνει με τον κύκλο των επαναγεννήσεων και τον τροχό του κάρμα.
Ο εσωτεριστής που «παλεύει» πάνω στα δώδεκα ζώδια ανυψώνεται μέσω των ιδιοτήτων που αυτά του δίνουν. Βρίσκει ένα συγκεκριμένο ειδικό σκοπό ή στόχο και «οι δώδεκα μαθητές αστερισμοί» γίνονται βοηθοί του στο όλο εγχείρημά του. Τελικά «δειπνεί μαζί τους» με την φαί τον άρτο και τον οίνο που προσφέρει η κάθε εμπειρία.

Ο Χριστιανισμός αν και έχει λοιπόν πολλές αλληγορίες, ωστόσο αν μετατραπούν σε «κυριολεκτικές ιστορίες» χάνουν το νόημά τους και γίνονται διηγήσεις που συγκινούν τα αδαή πλήθη. Το φως τους και το κάλλος τους τότε χάνεται. Οι σκιές και οι ασχήμιες παίρνουν τη θέση τους και ο όλος εσωτερισμός λησμονείται.
Αν λοιπόν δεν θέλετε να πιστεύετε σε κάτι το επιφανειακό ψάξτε πίσω από το «γράμμα», αναζητήσετε τη σοφία πίσω από τις αλληγορίες και πάνω απ’ όλα βρείτε εκεί το Φως που διακαώς ζητά η Ψυχή σας.               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου