Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ


Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ
Στην εσωτερική της έννοια, στην πραγματικά μεγάλη και δυνατή της σημασιολογική ερμηνεία, η σταύρωση που αναπαριστούν με τα αυστηρά τους τελετουργικά οι Χριστιανοί κάθε Μεγάλη Εβδομάδα, ουσιαστικά εμπεριέχει ένα πολύ χαρμόσυνο νόημα και όχι πένθιμο όπως κακώς νομίζει το αδαές πλήθος.
Η Σταύρωση είναι μια από τις μυήσεις. Στη σταύρωση, ο μυούμενος, απαλλάσσεται ολοκληρωτικά από τις πλάνες και εκπληρώνει μια Ανώτερη Άχραντη Χριστική Ποιότητα. Με την μύηση αυτή, η συνειδητότητα διευρύνεται. Εκεί, αποκαλύπτεται(στον μυούμενο) «Ο ΖΩΝ ΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ».
Ο Σταυρός στους τέσσερεις βραχίονές του συμβολίζει τα τέσσερα στοιχεία(γη, νερο, φωτιά, αέρας)και στο κέντρο την ύπαρξη του πέμπτο πιο μυστηριακού(δηλ. τον αιθέρα). Το καθένα από τα τέσσερα στοιχεία έχουν σχέση με τα ζώδια του ταύρου του λέωντα, του σκορπιού και του υδροχόου.
Με την μύηση αυτή, ο υλικός παχυλός κόσμος πεθαίνει. Η φαινομενικότητά του γίνεται πλέον ορατή και ο άνθρωπος βλέπει την ομορφιά του πνεύματος, την πραγματική χαρά της ζωής. Με το γεγονός αυτό, αντικρίζει κανείς πως το σύμπαν είναι ένα θεσπέσιο κόσμημα άπειρου κάλλους!
Η εξωτερική ερμηνεία κάποιου που πεθαίνει και οι ανάλογες όλο δάκρυα αντιδράσεις, είναι τα συμπεράσματα ανθρώπων που δεν κατανόησαν την εσωτερικότητα του έξοχα όμορφου αυτού συμβάντος. Η άγνοια αυτή παγιώθηκε και ενδυναμώθηκε με διάφορους τρόπους σε σημείο που να μη γίνεται πια ορατο κανένα σχεδόν σημάδι αυτής της «Κοσμικής Χαράς».
Όταν κάποιος σταυρώνεται εσωτερικά, όταν κάποιος παίρνει αυτή τη μύηση, κατανοεί την κρισιμότητά της. Όλα γι’ αυτόν αλλάζουν.
Η «ΎΛΗ – ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΜΑΡΙΑ» στέκεται στα πόδια του εσταυρωμένου ανίκανη να κάνει πια κάτι. Η συμβολή της είναι πλέον μηδενική στο εσωτερικό έργο και γι’ αυτό είναι στα πόδια του εσταυρωμένου, σύμφωνα με τη διήγηση.

Έτσι λοιπόν, η ορθή αντίδραση σε μια τέτοια αναπαράσταση δεν είναι θλίψη, καημοί, δάκρυα ή οδύνη. Όχι! Η ορθή αντίδραση είναι χαρά, ζωντάνια, Αγάπη, αυτά δηλαδή που δίδαξε ο μυούμενος της ιστορίας των ευαγγελίων. Άλλωστε τα βιβλία αυτά λέγονται «ευαγγέλια», δηλαδή «χαρμόσυνα μηνύματα» γιατί ο άνθρωπος αυτός μας έδειξε την ατραπό της λύτρωσης και το τι ακριβώς να κάνουμε.
Και αυτό που μας είπε να κάνουμε είναι η Αγάπη.


               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου